Ředkvičky

Ředkvičky na zahrádce a jejich konzumace

Na záhoncích pomalu raší mnohé druhy zeleniny a ve skleníku je hotová džungle. Mnozí z vás už dávno zasadili ředkvičky a úrodu postupně sklízejí. Jiní se v záplavě ředkviček možná ocitli právě teď a neví, jak s nimi naložit. Máme pro vás pár tipů, jak ředkvičky zužitkovat a jak si je připravit. Nejprve si ale přečtěte o tom, jaké benefity nám tyto plodiny přinášejí, a proč se vyplatí je pravidelně konzumovat. Možná vám pak budou chutnat o to více.

Ředkvičky a jejich benefity

Nyní by měli zbystřit především ti, kdo hledí na štíhlou linii. Ředkvička je totiž ideální jídlo pro dietu. Díky své nízké kalorické hodnotě jsou hojně doporučovány odborníky na výživu. Ředkvičky se často využívají při detoxikaci organismu, pro nastartování metabolismu i na hubnutí.

Tato oblíbená kořenová zelenina má výborné účinky na náš organismus. Obsahuje  velké množství minerálních látek, vitamínů (B a C) a kyselin (především kyselinu listovou) nezbytných pro správnou funkci organismu. Ve zkratce lze říct, že ředkvička je taková malá vitaminová bomba. Má pozitivní vliv na naši imunitu i psychiku. Pomáhá čistit střevní systém i játra a podporuje trávení.

Často se však zapomíná na to, že velké množství zdraví prospěšných látek obsahuje nejen ředkvičkový kořen ale i listy plodiny. Ty jsou velice dobré a pro přípravu salátů jako dělané. Nezapomeňte vyzkoušet.

Jak ředkvičky konzumovat?

Můžeme je jíst loupané i neloupané, syrové i vařené. Mnozí z nás ředkvičky nejraději jedí za čerstva, hned po utržení. Když už se nám ale tento způsob “přejí”, je vhodné je přidat do salátů, pomazánek nebo polévek.

Vyzkoušejte kvašení

V poslední době je velkým hitem kvašená zelenina (tzv. pickles). Využívají se k tomu nejrůznější plodiny a ředkvičky nejsou výjimkou. Postup přípravy je jednoduchý. Stačí k tomu voda, sůl a ředkvičky. Ředkvičkami  naplníme skleněnou nádobu a zalijeme je litrem vody (zelenina musí být ponořená). Přidáme 2 lžičky soli. Aby byly ředkvičky zcela potopené, zatížíme je a nádobu uzavřeme. Po třech dnech kvašení v pokojové teplotě máme ředkvičkové pickles připravené. Můžeme konzumovat nebo uložit do chladu.

Čtěte také

Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Leden Únor Březen Duben Květen Červen Červenec Stpen Září Říjen Listopad Prosinec