Ředkvičky a salát

Je únor ten správný čas pro ředkvičky a salát?
Říká se „březen – za kamna vlezem“, ale úrodu z vlastní zahrádky si můžete klidně vychutnávat i v tomto měsíci. Pokud si myslíte, že je ještě brzo vysít ředkvičky nebo salát ve vašem skleníku, tak se pletete. Je to právě naopak a my víme, jak na to.
Kdo by si už v březnu nechtěl dát svůj vlastnoručně vypěstovaný křupavý salát nebo ředkvičky. Protože ruku na srdce, z obchodu to přece není ono a domácí je jednoznačně nejlepší.
Jak na ředkvičky
Právě v únoru je ideální čas na rané odrůdy ředkviček. Můžete je vysít buď do skleníku anebo hnojem či kompostem vyhřívaného pařeniště. Nemusíte se bát ani mrazu, pokud o ně budete správně pečovat. Stačí když je před zimou ochráníte dostatečnou vrstvou netkané bílé textilie, případně bublinkovou fólií, která se postará o přikrytí pařeniště. Samozřejmě musíte myslet i na pravidelný příjem vody, aby ředkvičky dostaly správnou chuť.
TIP! Semínka ředkviček sázejte alespoň 1 cm hluboko a nejméně 3 cm od sebe.
Jak na salát
Nejvhodnější odrůdy salátu pro zasetí již v únoru jsou takové, které jsou určené k řezu listů či rané hlávkové saláty. U těchto typů se můžete v březnu těšit na příjemnou úrodu mladých lístků.
TIP! Semínka salátu stačí přitlačit k substrátu. Hlavně je nesmíte nechat zaschnout a jestliže máte husté výsevy, určitě je protrhněte. Dále udržujte čistá skla skleníku, neboť salát potřebuje dostatek světla, aby v něm nedošlo k hromadění dusičnanů.
Určitě pokud najdete chvíli, pusťte se do toho, ať v půlce března můžete vychutnávat svoji zeleninu.
Čtěte také
- visibilityHnojení
- visibilityKompost
- visibilityKrásný trávník
- visibilityŽivý plot
- visibilityCibuloviny