Šípky

Šípek – léčivý zázrak podzimu. Je čas na sklizeň!
O léčivých účincích šípku nemůžou být žádné spory. Je to skvělý zdroj vitamínu C, který se hodí zejména v době chřipek a nachlazení. Kromě toho má blahodárný vliv na naše cévy a pomáhá léčit křečové žíly. Není nic jednoduššího, než si ze sušeného šípku udělat léčivý čaj a popíjet ho celou zimu. Krásné na něm je to, že se jedná o lehce dostupnou plodinu, a jestliže ji máte na své zahrádce, tak se s chutí můžete vrhnout do sklizně. Právě teď totiž nastal ten pravý čas.
Sklizeň si dobře naplánujte
Kdy a jak tedy šípek sbírat? Ideální ke sběru šípku jsou měsíce září a říjen. Sbírat by se však mělo v době, kdy ještě nedorazily první mrazíky a současně už plody dostatečně uzrály. Jestliže plody zmrznou, ztrácejí cenné vitamíny a není je možné sušit. Dávejte také pozor na to, abyste nesbírali plody, které jsou měkké na dotek. Po jejich rozpůlení byste měli vidět krásná žlutá semínka.
Sušení nepodceňujte
Nezapomeňte šípky nejprve přebrat, omýt, zbavit lístků a stopek. Jakmile jsou plody důkladně osušeny, rozhodněte se, jestli chcete šípky sušit celé nebo půlené. Pro sušení zvolte ten nejšetrnější možný způsob, aby se uchovalo co nejvíce cenných vitamínů. Rozhodně se vyvarujte pomalému sušení, kvůli kterému plody plesniví a znehodnocují se. Ideální je sušit plody přímo v sušičce. Sušit můžete také na přímém slunci, pokud je ještě dostatečně teplo. Můžete použít troubu, ale v tomto případě buďte opatrní. Neměli byste překročit teplotu nad 80 °C, to by se šípky mohly snadno spálit.
Využití je široké
Nejoblíbenější a nejjednodušší využití šípku je k přípravě čaje. Na jeden šálek stačí tři lžičky nadrcených plodů. Kromě čajů se z šípků vyrábějí sirupy, oblíbené jsou také šípkové omáčky, marmelády a někteří z šípků dělají dokonce víno.
Čtěte také
- visibilityHnojení
- visibilityKompost
- visibilityKrásný trávník
- visibilityŽivý plot
- visibilityŘedkvičky a salát